THF Flyg - Tekniska Högskolans Flygklubb

Stockholms trevligaste flygklubb   

Klubbinfo

Kort om oss

THF Flyg – Tekniska Högskolans Flygklubb är en kamratlig flygklubb öppen för allmänheten. Vi håller till på Skå-Edeby Flygfält, ESSE, ute på Ekerö i Stockholm. Vi är ett 70-tal aktiva medlemmar som flyger våra 4 klubbflygplan kortare turer och på längre resor.


  • Aquila A210, 2-sits
  • Piper Archer II PA-28/180, 4-sits
  • Piper Cadet PA-28/160, 4-sits
  • Piper Cub PA-18/100, 2-sits


Det som gör oss unika är att vi har Piper Super Cub, en raritet i flygsammanhang.  Klubben är ansluten till Kungliga Svenska Aeroklubben (KSAK) och till Riksidrottsförbundet (RF) via Svenska Flygsportförbundet (FSF).


Medlemmar

Vi är ett 60-tal aktiva medlemmar och det vi har gemensamt är förstås ett brinnande flygintresse. Vi flyger själva och vi flyger tillsammans. Vi ordnar flygkvällar där vi grillar och flyger tillsammans i närområdet för att t.ex. träna på manövrar. Vi ordnar gemensamma flygturer där vi flyger iväg till närliggande flygfält och besöker andra flygklubbar. På marken ordnar vi klubbaftnar där vi bjuder in nån sakkunnig inom ett område för att få höra och lära oss  nya saker. Ibland arrangerar vi gemensamma långflygningar över flera dagar. Allt för att förkovra oss och njuta av det underbara i att flyga.

Som medlem i klubben får du nyckel till vår anläggning och kan åka ut och flyga när det passar dig. Klubben är helt ideell och alla medlemmar hjälps åt för att allt ska fungera.


Skå-Edeby

Vi håller till på Skå-Edebys flygfält på Färingsö i Ekerö kommun, några minuter från Brommaplan och mindre än 30 minuter från Stockholm city. Det går bussar från Brommaplan till Skå med en kort promenad sista kilometern. Skå-Edeby är en naturskön idyll med gamla flygaranor. Här har vi vårt klubbhus Flygvillan och en hangar för 3 flygplan. På flygfältet finns även andra privata hangarer med flertalet flygplan, företrädesvis äldre veteranflygplan som vårdas ömt. Varje år i juni arrangeras Veteranflygdagen på Skå som är ett mycket uppskattat evenemang bland deltagare, åskådare och lokalbefolkning.


Är det inte dyrt?

Nej! Att använda sig av klubbens maskiner kostar 1200-1600 kr/tim. Att flyga till Visby med tre kamrater tar en timme och det blir inte mycket per person. Allt ingår i priset; bränsle, försäkringar, flygplanshyra och landningskort (dock inte ev. parkeringsavgifter)! När du använder dig av våra maskiner betalar du för den tid motorn är igång, s.k. tachometertid. Vid längre resor vill vi att ett lånat plan flygs minst två timmar per dygn.


Historik

THF bildades vid flygtekniska institutionen 1935. Till en början var klubben till för studerande vid Tekniska högskolan, men idag är klubben öppen för alla och har inte längre någon "formell" koppling till Tekniska Högskolan.


THF-Flyg - Tekniska Högskolans Flygklubb

Skå-Edeby Flygfält, ESSE, Stockholm.

www.thf-flyg.se 

Stockholms trevligaste flygklubb

Flyger PA28, PA18 och Aquila på Skå-Edeby Flygfält, ESSE